HØJ KVALITET
På alle produkter
 HURTIG LEVERING
1-3 hverdage
 TILMELD NYHEDSBREV
Og få en gave!
 E-MÆRKET
En sikker dansk hjemmeside
 GRATIS FRAGT
For ordrer over 600,- DKK

ET LIV MED GLUTENALLERGI

Oprettet d. under Ambassadør indlæg

ET LIV MED GLUTENALLERGI

Vores Ambassadør Caroline Sylvester fortæller om sit liv med glutenallergi og hvorledes hun håndterer dette ift. de førevare hun indtager.

Caroline hjælper os også løbende med at udbygge vores kategori "Glutenfri opskrifter", hvor du også kan finde inspiration til opskrifter uden gluten.

 

Her er jeg. En helt almindelig kvinde på 28 år. Fuldtidsarbejde, kæreste, lejlighed, familie, venner, træning, yoga og madentusiast. Alligevel skiller jeg mig en smule ud - for diagnosen "cøliaki" er bestemt en særlig en af slagsen.   

Jeg bliver ofte spurgt om, hvordan jeg formår at leve med min glutenallergi. Folk er undrende, nysgerrige og til tider også skeptiske. Hver gang svarer jeg, at jeg lever præcist som alle andre, og at glutenallergi i dag ikke behøver at have nogen negativ indflydelse på den måde, man lever sit liv på.

Det har været en lang vej – det indrømmer jeg gerne. Tilbage i 2013, da jeg fik stillet diagnosen, tænkte jeg straks på alt det brød og alle de kager, jeg nu ikke kunne spise. Og da det så samtidig gik op for mig, at cøliaki udelukker langt flere fødevarer, end man umiddelbart kunne tænke sig til, så var jeg tæt på at give op. Det var imidlertid ikke helt en mulighed for mig, for cøliaki medfører desværre, at gluten kan være farligt for mig. Jeg var derfor nødt til at sætte mig ind i, hvad jeg kunne spise fremadrettet, og hvad jeg skulle lade stå på supermarkedets hylder. Og med årene er jeg heldigvis blevet god til at navigere rundt i det.

Først og fremmest har jeg brugt mange timer på at sætte mig ind i, hvilke fødevarer jeg kan tåle, og hvilke der indeholder gluten. Det er en proces, og for mange glutenallergikere tager det lang tid at luge helt ud i de sædvanlige indkøb. Gluten kan nemlig optræde i en lang række fødevarer - lige fra leverpostej, færdigretter, pålæg, panering og meljævning til lakrids, chokolade og soyaprodukter. Jeg har den grundindstilling, at jeg meget nødigt vil udelukke specifikke fødevarer i min kost, så jeg begyndte at læse varedeklarationer for at finde ud af, i hvilke produkter der gemte sig gluten og hvilke produkter, jeg kunne spise uden mavepine. Det var en rigtig god øvelse – pludselig behøvede min glutenallergi slet ikke at begrænse mig i samme omfang som oprindeligt antaget.

På den måde har jeg med tiden fundet frem til min yndlingschokolade, min yndlingslakrids og hvilken madlavningsfløde, jeg allerbedst kan lide i gryderetter. Almindelige dagligvarer, som alle sagtens kan indeholde gluten, men som absolut også kan findes i glutenfri udgaver i langt de fleste supermarkeder.

Med årene er det tilmed blevet meget nemmere. Særligt skete der noget på markedet i løbet af 2015, hvor jeg oplevede, at jeg kunne finde flere og flere glutenfrie varer på hylderne i supermarkedet. Boghvede, hirse og majs er pludselig blevet anerkendte kornsorter, som ekspedienterne kender til. Dét er fedt! Men det er klart, at supermarkederne også ønsker at tjene penge på hele det glutenfrie marked, og det resulterer af og til i relativt "dårlige" produkter. Gluten er et protein, som et produkt kan renses for, og det ser jeg meget ofte i færdigvarer. Meget glutenfrit brød og glutenfrie kager er således lavet på ren hvedestivelse – simpelthen fordi proteinet i kornet (altså det, vi kender som gluten), er fjernet. Tilbage har man et stivelsesprodukt, som er billigt at fremstille, men som er relativt ringe på næringsfronten. Derfor giver det heller ikke altid mening, at folk uden cøliaki lever glutenfrit - de vil faktisk ofte ende med at købe "dårligere” produkter, medmindre de glutenholdige produkter er skiftet ud med flere grøntsager, nødder og kød. Afgørende er altså hvad man vælger at erstatte glutenholdige produkter med, og derfor er det også helt forkert at tale om, at glutenfrie produkter per definition er sundere end andre.

Jeg er heldigvis glad for grøntsager – og meget af mit tidligere ”brødbehov” fyldes nu ud af grove grøntsager. Derfor er det også relativt sjældent, at jeg køber glutenfrie færdigprodukter, da min indkøbskurv ofte indeholder grønt, kød, mejeriprodukter, nødder og frugt. Samtidig giver det også mening for mig at fylde min indkøbskurv med dagligvarer, som ikke er "renset" for noget - men som er helt naturligt glutenfri. Ser du en label med ”glutenfri” på en vare, så er min anbefaling, at du kigger på ingredienslisten – er varen fyldt med hvedestivelse, eller er den lavet på naturlige kornsorter som majs eller boghvede?

Har du også for nyligt fået konstateret cøliaki - eller trives du bare bedst på en glutenfri kost – så får du her til slut lidt tips og tricks til en nem hverdag:

  • Verdens bedste pitabrød kan laves på en blanding af majsmel, rismel og boghvedemel – helt naturligt glutenfri! Meyers opskrift kan anbefales
  • Lakrids skal der til – og Johan Bülow laver dem glutenfri
  • Knækbrød er så nemme selv at lave med frø, kerner og en god olivenolie – der er masser af inspiration at finde på nettet. Er du alligevel til den færdiglavede af slagsen, så kan jeg anbefale Wasa's gluten- og laktosefri knækbrød. De er lavet på majsmel og smager dejligt
  • Skift pastaen ud med (fuldkorns)ris
  • Skift madlavningsfløden ud med rigtig fløde, som ikke er tilsat alverdens mærkelige ingredienser. Er du alligevel til madlavningsfløde, så led efter dem, som er lavet med johannesbrødkernemel – dét er nemlig glutenfrit
  • Havregryn er glutenfri, men ofte bliver grynene ”smittet” af glutenholdige korn i løbet af høsten eller under transporttiden – vælg derfor altid glutenfri havregryn, så du sikrer, at havren er holdt adskilt fra øvrige korn
  • Sidst, men ikke mindst: eksperimentér løs i dit køkken og gør det til et hyggeligt projekt at finde alternativer!

Tak fordi du læste med! Har du brug for inspiration, så er du mere end velkommen til at kigge forbi min Instagram-profil: carosylvester

/Caroline Sylvester


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar